Προστασία του κλίματος μέσω εξοικονόμησης ενέργειας στη Βόρεια Εύβοια

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές/τριες όλων των ηλικιών: Προστασία του κλίματος μέσω εξοικονόμησης ενέργειας στη Βόρεια Εύβοια [Climate protection via Energy saving Northern Evia CEN-Evia], σε συνεργασία με Respekt für Griechenland e.V. και BNE-Zentrum.

Τον Δεκέμβριο 2021 επισκεφθήκαμε το Δημοτικό Λίμνης και το ΕΠΑΛ Μαντουδίου στη Βόρεια Εύβοια. Μαζί με μαθητές και μαθήτριες και των 3 κατευθύνσεων -μηχανολογία, πληροφορική & οικονομία/διοίκηση- ξεκινήσαμε μια χρονιά αφιερωμένη στην εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Από το Δημοτικό Λίμνης συμμετείχαν οι τρεις τάξεις της Ε’ και ΣΤ’, ενώ από ΕΠΑΛ Μαντουδίου 50 μαθητές/τριες συμμετείχαν σε 17 ενεργειακές περιηγήσεις με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών τους. Και τα δυο σχολεία δανείστηκαν τη βαλίτσα εξοικονόμησης ενέργειας της CER και οι μαθητές/τριες έπαιξαν τον ρόλο του ενεργειακού επιθεωρητή του σχολείου τους!

Στο Δημοτικό Λίμνης συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν έγιναν εργαστήρια για την εξοικονόμηση ενέργειας με την χρήση του μετρητικού εξοπλισμού της βαλίτσας εξοικονόμησης ενέργειας από την CER (8 ∆εκεμβρίου 2021). Ο μετρητικός εξοπλισμός περιλαμβάνει όργανα μέτρησης θερμοκρασίας, σχετικής υγρασίας, φωτισμού, συγκέντρωσης CO2 και μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Στόχος ήταν οι μαθητές/τριες να πάρουν τον ρόλο των ενεργειακών επιθεωρητών και να καταγράψουν τις συνθήκες του σχολείου τους. Κατά τα εργαστήρια αυτά έγινε μια πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση στους χώρους του σχολείου και συζητήθηκαν τα βασικότερα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί από τους χρήστες, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Κατά την ενεργειακή περιήγηση, προτάθηκε να γίνουν οι βρύσες αυτόματες, ώστε να εξοικονομείται νερό. Προτάθηκε, επίσης, για λόγους ασφάλειας να τοποθετηθούν φώτα στον προαύλιο χώρο του σχολείου καθώς είναι πολύ σκοτεινός το βράδυ. Κατά τη λήξη της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές και οι μαθήτριες ετοίμασαν σελιδοδείκτες με στόχο να ευαισθητοποιήσουν και να εμπνεύσουν το σύνολο της σχολικής κοινότητας για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Τον Μάιο 2022 παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της εργασίας των ενεργειακών ομάδων των μαθητών και μοιράστηκε στους γονείς ερωτηματολόγιο σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας. Τέλος, παραδόθηκε στο Δημοτικό Λίμνης τεχνική έκθεση από την ενεργειακή περιήγηση με μαθητές/τριες της ΣΤ’ Δημοτικού στην οποία περιλαμβάνονται οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που καταγράφηκαν.