Η ομάδα μας

Η Community Energy River ιδρύθηκε με πρωτοβουλία καταρτισμένων επιστημόνων στον χώρο της ενέργειας και της οικονομίας. Κοινό όραμα και σχέσεις φιλίας συνδέουν όσες και όσους ξεκίνησαμε μαζί!

Δύο ηλεκτρολόγοι μηχανικοί συνεργάζονται με έναν ειδικό στον οικονομικό και στρατηγικό σχεδιασμό και κατευθύνουν το όραμα της ομάδας και όλοι οι συνεργάτες διαθέτουν συμπληρωματικές δεξιότητες και εμπειρία σε υλοποίηση έργων. Η διοίκηση της ομάδας γίνεται από γυναίκες μηχανικούς και υποστηρίζει ενεργά την ισότητα των δύο φύλων στα τεχνικά επαγγέλματα. Η ομάδα  της Community Energy River επιδιώκει να εφαρμόσει τις διαφορετικές γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες που διαθέτουν όλα τα μέλη της. Εργαλεία μας είναι η επιστήμη, η τεχνολογία και η τέχνη, στοχεύοντας σε μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του αγαθού της ενέργειας.

Η ομάδα της Community Energy River που είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων αποτελείται από έμπειρους εκπαιδευτές/εμψυχωτές που προέρχονται από διαφορετικά γνωστικά πεδία (ηθοποιοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, παιδαγωγοί, εμψυχωτές θεατρικού παιχνιδιού), με μεγάλη εμπειρία σε εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και εφήβους.

Η CER

Μάγια Μοσχανδρέου

Συνιδρύτρια – CΕO

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός (ΕΜΠ) με ειδικότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Πρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας Αττικής

Ενδιαφέρομαι για την προώθηση της καθαρής συμπεριληπτικής ενεργειακής μετάβασης και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Εργάζομαι για να συνεισφέρω σε ένα μέλλον με καλύτερες συνθήκες ζωής για τους ανθρώπους (ζεστά σπίτια με καθαρό αέρα) και με καθαρότερο τρόπο παραγωγής της αναγκαίας ενέργειας.

Με απασχολεί το εξής: έχω παρατηρήσει ότι όταν δεν είμαι καλά δεν σέβομαι πρώτα το περιβάλλον και τους άλλους ή και αν τελικά το κάνω, συμβαίνει μετά από πολύ συνειδητή προσπάθεια. Υπάρχει μέσα μου «κάτι» που με ωθεί στο να αφήσω το νερό της βρύσης να τρέχει. Νιώθω ότι είναι μια παιδική αντίδραση. Γιατί αντιδράει το παιδί; Γιατί θέλει να επιβεβαιώσει ότι το αγαπούν. Στην συνέχεια, όταν το παιδί μεγαλώνοντας αρχίσει να αγαπάει, αρχίζει να αντιδρά στην ίδια του την αντίδραση, άρα να μη βιώνει την πραγματικότητα. Τί είναι αυτό που μας συνδέει με την πραγματικότητα; H συμπόνοια. Την χρειαζόμαστε για να μεταφερθούμε από την θεωρία και τις ιδέες στην πράξη. Γιατί στην θεωρία είναι όλα υψηλότερα και καθαρότερα από ό,τι στην πραγματικότητα, ενώ η φαντασία μπορεί να δημιουργήσει μια νέα – έστω και προσωρινή- καλή ή κακή πραγματικότητα. Η κακή πραγματικότητα, αν μιλούσα ποιητικά, θα έλεγα ότι είναι μια παιδική αντίδραση στο όνειρο. Έχει έντονη προσωπικότητα και δεν κάνει διακρίσεις. Ακόμα και στο πιο μακρινό παλάτι βλέπεις τους ανθρώπους που δεν έχουν σπίτι, σε ενδιαφέρει η όχι κάποια στιγμή της ζωής σου πιθανότατα θα δεις έστω μια τέτοια εικόνα. Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος κάτι νιώθει για αυτό αλλά η ζωή είναι μικρή, έχει χαρές αλλά έχει και λύπες. Επίσης είναι λίγες οι φορές κατά τις οποίες οι περισσότεροι/ες τις θεωρούμε το ίδιο καλές ή κακές. Τί συμβαίνει κατά την ενηλικίωση του ανθρώπου; Μήπως η αντίδραση γίνεται πιο έντονη; Και μήπως η πραγματικότητα τότε γίνεται πιο σκληρή; μήπως όμως αυτό που φανταζόμαστε ως ενηλικίωση απέχει από την πραγματικότητα; Οπότε μήπως δεν χρειάζεται να αντιδρούμε τόσο; Η Τέχνη με την φαντασία δημιουργούν προσωπικές εκφράσεις της πραγματικότητας, μας μεταφέρουν σε αυτές και τις γευόμαστε όσο μπορούμε. Όμως φαίνεται ότι η πραγματικότητα ξεπερνά την φαντασία αλλά και η Τέχνη μας βοηθάει να τα ξεπεράσουμε όλα και να θυμηθούμε ότι μπορούμε να είμαστε άνθρωποι θνητοί – το θνητοί είναι βέβαιο. Πώς θα ήταν μια πραγματικότητα διαφορετική; Θα χαρώ να λάβω απαντήσεις!

Μάρω Μπάκα

Συνιδρύτρια – COO

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών, PhD, (ΕΜΠ) με ειδικότητα στα φωτοβολταϊκά και την πληροφορική

Το επιστημονικό και ερευνητικό μου ενδιαφέρον είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ο αυτόματος έλεγχος και η πληροφορική. Με ολιστική προσέγγιση είναι δυνατό να βρεθούμε σε ένα σύστημα που θα ευνοεί την αύξηση των ΑΠΕ, την βέλτιστη ενσωμάτωσή τους στο δίκτυο και την συμμετοχή όλων στην ενεργειακή αγορά.

Στην προσπάθεια να κατανοήσουμε τον κόσμο, τείνουμε να εμβαθύνουμε σε μεμονωμένα/επιμέρους κομμάτια με αποτέλεσμα να χάνουμε την ουσία και την γενικότερη εικόνα. Σε έναν κόσμο που προσπαθεί συνέχεια για βελτιστοποίηση, είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς τι πραγματικά αξίζει να βελτιώσει και συχνά είναι πιο δύσκολο να περιγράψει και να φτάσει κανείς στο πρόβλημα παρά να βρει τον δρόμο για την επίλυσή του. Πιστεύω πως όλα τα προβλήματα έχουν λύση, αρκεί να έχει κανείς το θάρρος να κάνει ένα βήμα πίσω και να τα αντιμετωπίσει με μία άλλη οπτική που ενδεχομένως οδηγεί σε άλλα μονοπάτια από αυτά που αρχικώς είχαν προβλεφθεί.

Το καθαρό περιβάλλον είναι ένας κοινός στόχος για τον οποίο οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε όσο μικρή και αν μας φαίνεται η επιρροή μας…

periklis_website

Περικλής Θηβαίος

Συνιδρυτής – CFO

Chartered Financial Analyst και Financial Risk Manager (London School of Economics, IE Business School)

Επιχειρηματίας από την ηλικία των 26. Έχω εμπειρία σε παγκόσμιο επίπεδο με ειδικότητα στην οικονομική ανάλυση, στον στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάλυση κανονιστικών κινδύνων.

Η ενασχόληση μου με το χρηματοοικονομικό τομέα με βοήθησε να κατανοήσω πώς τα γρανάζια της παραγωγικότητας κινούν τον πλανήτη και τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται αποφάσεις. Σε αυτό το αριθμοκρατούμενο σύμπαν αισθάνθηκα ένα προσωπικό κενό σε σχέση με το πώς οι επιχειρηματικές ενέργειες βασίζονται σε πλαίσια λογικής τα οποία, συχνά, αντιτίθενται με τις πιο μακρόπνοες ανάγκες των ανθρώπων και του πλανήτη μας.

Θέλησα να ασχοληθώ με το περιβάλλον με έναν τρόπο ο οποίος προσθέτει τα τεχνοκρατικά στοιχεία τού τρόπου σκέψης μου σε αποτελέσματα που δεν έχουν μόνο έναν απλό, οικονομικό παρονομαστή, ενώ παράλληλα δεν τον αγνοούν.

Ως μέλος της ομάδας, μου δίνεται η ευκαιρία να προσφέρω οικονομοτεχνικές παραμέτρους σε μια προσπάθεια με στόχους που συνάδουν καλύτερα με τις προσωπικές μου ευαισθησίες.

Συνεργάτες

Φαίη Ιωαννίδου

Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων

ΕΜΜΕ, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ενδιαφέρομαι για τη βιωματική και δημιουργική εκπαίδευση παιδιών και εφήβων μέσα από τις τέχνες και συγκεκριμένα μέσα από τον κόσμο του θεατρικού παιχνιδιού. Προβληματίζομαι όλο και πιο συχνά τελευταία για την ποιότητα ζωής που έχουμε, για τις επιπτώσεις των αλλαγών του κλίματος, για το τί μπορούμε να κάνουμε εμείς για να επηρεάσουμε (θετικά!) αυτές τις αλλαγές αλλά και γενικότερα για το δικαίωμα μας στην ενέργεια – τι σημαίνει έχω πρόσβαση στην ενέργεια; πώς το διεκδικώ αυτό;

Εργάζομαι, λοιπόν, για να την προώθηση όλων αυτών των προβληματισμών μέσα από τις δράσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμαμτα της Community Energy River την ελπίδα ότι ΝΑΙ! μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή, κι ας είναι μικρή!

Κι αν δεν είναι το παιχνίδι ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε, να προβληματιστούμε και να αναλάβουμε δράση, τότε ποιος είναι;

Νατάσα Σπινθουράκη

Εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Νηπιαγωγός, ΤΕΑΠΗ (Τμήμα Προσχολικής Ηλικίας), Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ενδιαφέρομαι για τα παιδιά, τη φύση, το περιβάλλον. Από μικρή, η ζωή στη φύση υπήρχε στην καθημερινότητά μου, ως παιδί που τον χειμώνα ζούσα κοντά στη θάλασσα και το καλοκαίρι για πολλούς μήνες στο χωριό. Η πορεία μου μέσα από δικές μου ενασχολήσεις με τη φύση και το βουνό αλλά και την προσέγγιση της μάθησης μέσα από παιδαγωγικές προσεγγίσεις που προωθούν την αυτενέργεια, με έφεραν να ασχολούμαι με τα παιδιά που το εκπαιδευτικό τους περιβάλλον είναι η φύση και μέσα σε αυτήν αναπτύσσονται, μαθαίνουν, επικοινωνούν. Κουβαλώντας στις αποσκευές μου εμπειρίες παιδαγωγικές, βουνίσιες, ομαδικές, ατομικές, πρακτικές και πνευματικές, αναζητώ και απολαμβάνω να προσθέτω παρόμοιες με τα παιδιά και να μπορούμε, έστω και για λίγο, να ζούμε ακολουθώντας τον ρυθμό της φύσης και να μαθαίνουμε από αυτή!

Άρτεμις Δούρου

Εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Θεατρολογία, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών & Υποκριτική, Δραματική Σχολή Δήλος-Δήμητρα Χατούπη

Ενδιαφέρομαι για το θέατρο ως μέσο έκφρασης που μπορεί να αναδείξει τις σημερινές προκλήσεις με μια ιδιαίτερη εστίαση στην κλιματική αλλαγή. Με την τεχνική του θεατρικου παιχνιδιού και τη βιωματική εκπαίδευση οι συμμετέχοντες μπορούν να αναπαραστήσουν και να αντιληφθούν τις επιπτώσεις των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στο περιβάλλον.

Εργάζομαι λοιπόν στην Community Energy River κάνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα και μέσα από αυτήν τη διαδραστική διαδικασία με τους εφήβους, το θεατρικό παιχνίδι γίνεται ένα ισχυρό εκπαιδευτικό εργαλείο που προάγει την αντίληψη και τη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής πρόκλησης.

Το παιχνίδι είναι πολύ περισσότερο από απλή ψυχαγωγία, αποτελεί μια πολύτιμη διαδικασία ανάπτυξης, συνεργασίας και μάθησης, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουμε και να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας.

Ας παίξουμε λοιπόν!

Σπύρος Τσίκνας

Εμψυχωτής εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, BEng. MSc & Ηθοποιός, Σχολή Εμπρός Θέατρο Εργαστήριο

Εργάζομαι από το 2005 στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ως ηθοποιός έχω παίξει στον κινηματογράφο και το θέατρο.

Από τότε που έγινα πατέρας βίωσα την πολυπλοκότητα των κοινωνικών, περιβαλλοντικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε με διαφορετικό τρόπο. Ένοιωσα την ανάγκη να συνενώσω τις ιδιότητες μου οπότε και άρχισα να ασχολούμαι με τη δημιουργία δρώμενων για μικρούς και μεγάλους, που εξερευνούν τα όρια μεταξύ τέχνης και επιστήμης. Τα δρώμενα αυτά με τη μορφή εργαστηρίων, έχουν διεξαχθεί σε σχολεία, δήμους, θέατρα, πολιτιστικούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ένας άλλος τομέας δράσης είναι η Μη Βίαιη Επικοινωνία (Nonviolent Communication) για παιδιά και ενήλικους όπου βρίσκομαι στο στάδιο της πιστοποίησης ως εκπαιδευτής. Περισσότερες πληροφορίες στο https://spytsiknas.wixsite.com/sustainable-art.

Credit κεντρικής φωτογραφίας: calderone.art.space