Μυστήριο 149 – Ένα εργαστήριο για την Μετάβαση προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον

Πριν λίγες μέρες, ένα ξεχωριστό εργαστήριο υλοποιήθηκε από την ομάδα μας στη λήξη του τριήμερου Ευρωπαϊκού Μαθητικού Συνεδρίου που έγινε στην Ελευσίνα με τίτλο «Μετάβαση προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον» – Μυστήριο 149 στο πλαίσιο της «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της Ελευσίνας, της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, καθώς και από χώρες της Ευρώπης πέρασαν μαζί τρεις μέρες κατά τις οποίες οικειοποιήθηκαν την πόλη της Ελευσίνας, κατέγραψαν τα προβλήματα της πόλης και οραματίστηκαν την μετάβασή της προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον. Στις 11 Μαΐου, στη λήξη του συνεδρίου, ένωσαν τις προτάσεις που είχαν προκύψει σε ένα ενιαίο ψήφισμα το οποίο και κατέθεσαν στον Δήμαρχο της Ελευσίνας, μετά από μια χρωματιστή χαρούμενη πορεία που έκαναν προς το Δημαρχείο.

Οι προτάσεις αυτές από τον οραματισμό των μαθητών και μαθητριών αποτυπώθηκαν μέσα από καλλιτεχνικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν πριν την πορεία. Η ομάδα της Community Energy River συντόνισε ένα θεατρικό εργαστήριο, στοχεύοντας στην έκφραση όλων των συναισθημάτων που γεννήθηκαν κατά τον οραματισμό. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου 20 μαθητές και μαθήτριες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες. Η κάθε ομάδα δημιούργησε το δικό της θεατρικό δρώμενο παρουσιάζοντας μας ένα από τα προβλήματα της Ελευσίνας, τα συναισθήματα της για αυτά αλλά και προτάσεις για αλλαγή! Στο τέλος, όλοι και όλες μαζί συνέθεσαν τη δική τους μικρή performance και ένωσαν τις φωνές τους δυνατά μέσα από τα συνθήματα “Climate Justice” και “Act Now”!

Ευχαριστούμε πολύ την «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για αυτή την συνεργασία, ελπίζουμε το μαθητικό αυτό συνέδριο να γίνει θεσμός!

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο μπορείτε να δείτε εδώ.