Μια ξεχωριστή συνεδρίαση στον Δήμο Χαλανδρίου
Deprecated: preg_replace(): Passing null to parameter #3 ($subject) of type array|string is deprecated in /var/www/cer/wp-includes/kses.php on line 1805
Σήμερα, 24/4/2024 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου έγινε μια μοναδική συνεδρίαση!
Μαθητές και μαθήτριες από 3 Γυμνάσια του Δήμου Χαλανδρίου εκπροσώπησαν τις ομάδες τους και συνομίλησαν ισότιμα με τον Δήμο τους για την εμπειρία τους από τα βιωματικά εργαστήρια που έχει υλοποιήσει μαζί τους η Community Energy River στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Η σχολική κοινότητα προστατεύει το κλίμα» και «Βιωσιμότητα και χρήση ενέργειας Αθήνα-Βερολίνο». Η συζήτηση έγινε παρουσία της Αντιδημάρχου Τεχνικής Υπηρεσίας Έλενας Χριστούλη, του Αντιδημάρχου Παιδείας και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών Ευθύμιου Κουράση, του μηχανικού του Δήμου Κωστή Μασούρα, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Χριστίνας Μαχαίρα, του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος Χάρη Μαυρουδή και της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Τάνιας Καραγιάννη.
Το πρόγραμμα «Η σχολική κοινότητα προστατεύει το κλίμα» περιλαμβάνει οχτώ βιωματικά εργαστήρια και έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τη σχολική κοινότητα για την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή επάρκεια, τη δημοκρατία καθώς και τις ενεργειακές κοινότητες και να ενδυναμώσει την ανάληψη δράσεων ευαισθητοποίησης από τους ίδιους τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και δημοκρατικής εκπαίδευσης που υλοποιείται από την Community Energy River σε συνεργασία με την ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Heinrich Boell.
Για την υλοποίησή του αυτή τη χρονιά επιλέχθηκαν μόνο ο Δήμος Χαλανδρίου από την Αττική και ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης από την υπόλοιπη Ελλάδα γιατί οι Δήμοι αυτοί έχουν κάνει βήματα προς την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και μάλιστα ο Δήμος Χαλανδρίου προχωράει με τη δημιουργία της πρώτης ενεργειακής κοινότητας στην Ελλάδα στην οποία ένας Δήμος στον αστικό ιστό θα συνεταιριστεί με πολίτες έχοντας όλοι ισότιμα δικαιώματα.
Στο 8ο και στο 7ο Γυμνάσιο, στο εργαστήριο που έκαναν για τις ενεργειακές κοινότητες, οι μαθητές και οι μαθήτριες δημιούργησαν τις δικές τους φανταστικές ενεργειακές κοινότητες. Συναποφάσισαν τους στόχους της κοινότητας αλλά και τις δραστηριότητες που χρειάζεται να κάνουν ώστε να τους πετύχουν.
Το πρόγραμμα «Βιωσιμότητα και χρήση ενέργειας Αθήνα-Βερολίνο» είναι ένα πρόγραμμα Erasmus+ 2024-2025 το οποίο υλοποιείται από τον Ιανουάριο 2024 σε σχολεία και χώρους εκπαίδευσης και απευθύνεται σε μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εκπαιδευτικούς (πρόγραμμα Smaller Partnerships in School Education με αριθμό 2023-2-DE03-KA210-SCH-000183361). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενότητες εργαστηρίων για μαθητές/τριες σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την εξοικονόμηση ενέργειας. Κύριος στόχος των δράσεων και του εκπαιδευτικού υλικού του προγράμματος «Βιωσιμότητα και χρήση ενέργειας Αθήνα-Βερολίνο» είναι η ευαισθητοποίηση και η ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας για τη βιωσιμότητα, ειδικά σχετικά με τη χρήση της ενέργειας στο σχολικό κτίριο, όπου το σχολικό κτίριο λειτουργεί ως ένας ζωντανός τόπος μάθησης.
Στο 4ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, με την ευκαιρία της παράλληλης ένταξης του κτιρίου του σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, έγινε ένα πιλοτικό εργαστήριο «συμμετοχικού σχεδιασμού για την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού κτιρίου», διάρκειας 3 ωρών με τη συμμετοχή του Δήμου αλλά και εμπειρογνωμόνων που εργάστηκαν μαζί την ομάδα των μαθητών/τριών. Σε αυτό το εργαστήριο συζητήθηκαν ιδέες για την ελάττωση του αποτυπώματος του σχολικού κτιρίου.
Το πρόγραμμα «Βιωσιμότητα και χρήση ενέργειας Αθήνα-Βερολίνο» υλοποιείται από την Community Energy River στην Αθήνα και τους φορείς Respect for Greece, το Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης BNE-Zentrum και το Ανεξάρτητο Ινστιτούτο για περιβαλλοντικά ζητήματα στο Βερολίνο.
Στη σημερινή ημερίδα, οι μαθητές και οι μαθήτριες μοιράστηκαν την εμπειρία τους και τις προτάσεις που προέκυψαν από την ενεργειακή περιήγηση που έκαναν στο σχολικό τους κτίριο. Ενημέρωσαν για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων, τα προβλήματα που κατέγραψαν στην ενεργειακή περιήγηση που έκαναν και πρότειναν τις δικές τους ιδέες για την εξοικονόμηση ενέργειας και για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του σχολείου τους.
Φωτοβολταϊκά πάνελ στις ταράτσες, δεξαμενές για να μαζεύουμε το νερό της βροχής και φύτευση περισσότερων δέντρων είναι μόνο μερικές από τις όμορφες ιδέες που ακούστηκαν!
Η παρουσία της σχολικής κοινότητας:
Μαθητές και μαθήτριες:
Από το 8ο Γυμνάσιο: Δήμητρα Αλεβίζου, Κατερίνα Παπουτσή και Νικόλας Δαμούλος
Από το 7ο Γυμνάσιο: Σοφία Πεσκελίδη, Μάξιμος Ραΐσης και Κωνσταντίνα Ποτετσιανάκη
Από το 4ο Γυμνάσιο: Γιάννης Μελέτης και Ιωάννα Κυριακόγκονα
Από το 8ο Γυμνάσιο υπήρχε και εκπροσώπηση της ομάδας σχολικής εφημερίδας.
Εκπαιδευτικοί:
Από το 8ο Γυμνάσιο: Φώτης Δανάσκος και Ευαγγελία Μανώλογλου (υποδιευθύντρια)
Από το 7ο Γυμνάσιο: Δήμητρα Σπηλιοπούλου και Ιωάννης Δερματάς (διευθυντής)
Από το 4ο Γυμνάσιο: Έφη Εξακουστίδου (διευθύντρια) και Γλυκερία Πουρνάρα
Επίσης παρούσα ήταν η Μαρία Δημοπούλου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νση ΠΕ Α’ Αθήνας, Συντονίστρια Τοπικού Δικτύου Σχολεία για το Κλίμα.
Από τα 2 προγράμματα παρόντες και παρούσες ήταν:
H Αγάπη Τσαμπάζη από το Ίδρυμα Χαινριχ Μπελ από τη Θεσσαλονίκη και από το Βερολίνο ο Reiner Schiller-Dickhut από το σωματείο Respect for Greece, ο Wolfgang Schwarz από το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης BNE-Zentrum και οι Florian Kliche και Jorg Ackermann από το Ανεξάρτητο Ινστιτούτο για περιβαλλοντικά ζητήματα στο Βερολίνο.
Οι πόροι των οχτώ εργαστηρίων «Η σχολική κοινότητα προστατεύει το κλίμα» που έγιναν στα τρία σχολεία ήταν από το ίδρυμα Χαινριχ Μπελ και χάρη στο πρόγραμμα Erasmus+ «Βιωσιμότητα και χρήση ενέργειας Αθήνα-Βερολίνο» υλοποιήθηκε το εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού στο 4ο Γυμνάσιο καθώς και η συνομιλία της σχολικής κοινότητας με τον Δήμο στις 24/4, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από τον φορέα υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών, την Community Energy River, παρούσες ήταν η Μάγια Μοσχανδρέου, Ηλεκτρολόγος μηχανικός και ηθοποιός, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και η Φαίη Ιωαννίδου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τα εργαστήρια στα 3 σχολεία υλοποιήθηκαν επίσης από τις εκπαιδεύτριες της ομάδας, Άρτεμις Δούρου και Νατάσσα Σπινθουράκη.
Μια έκπληξη από την Community Energy River:
Η ομάδα Cosmic φ, που δραστηριοποιείται σε σχολικές αυλές με στόχο την αειφορια, προσφέρθηκε να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη γνωριμίας και σύνδεσης με τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα πάρουν δώρο και ένα φυτό για το μπαλόνι τους!
Θα ακολουθήσει προς το τέλος της σχολικής χρονιάς και εκδήλωση ολοκλήρωσης του προγράμματος με τη συμμετοχή όλων των ομάδων των τριών σχολείων.
Η δημοκρατική συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών στα ζητήματα που τους αφορούν είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε να έχουμε στο μέλλον ενεργούς πολίτες. Το σχολικό κτίριο είναι πράγματι το δεύτερο σπίτι τους. Είναι σημαντικό, όταν γίνονται έργα σε αυτό, οι χρήστες του κτιρίου, η σχολική κοινότητα, να καταλαβαίνει τι γίνεται, από ποιόν και γιατί, καθώς και ποιαάπολλαπλασιαστική αξία έχει.
Ο Δήμος Χαλανδρίου, που έχει δείξει ότι μετράει για αυτόν η προετοιμασία για την κλιματική κρίση και τα ζητήματα βιωσιμότητας, επιθυμεί να συνδέσει ενεργά τα σχολεία του και την εκπαίδευση γενικότερα με αυτή την προσπάθεια γενικεύοντας τη μεθοδολογία του προγράμματος καθώς οι νέοι ενεργοί πολίτες είναι η ελπίδα για το μέλλον, όπως ειπώθηκε και στη συζήτηση.
Κλείνοντας, για ένα λεπτό κοιταχτήκαμε όλες και όλοι στα μάτια δίνοντας μια υπόσχεση!
Όταν οι μαθητές/τριες αποκτούν δυνατή φωνή, υπάρχει σίγουρα ελπίδα για το μέλλον! Το επιβεβαιώνουν και οι φράσεις που ακούστηκαν σήμερα!
“Μπορούμε να πούμε τη γνώμη μας και ξέρουμε ότι θα την ακούσουν και οι άλλοι και αυτό είναι πολύ σημαντικό!”
“Με όλες τις προτάσεις που κάνουμε, θέλουμε να βοηθήσουμε όλα τα σχολεία, όχι μόνο το δικό μας, να καταφέρουν να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα!”
“Η αλλαγή έρχεται από μικρά πράγματα, από την αντίσταση στην καθημερινότητα!”
(διάρκεια συνάντησης 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου)
*Το παραπάνω περιεχόμενο είναι αποκλειστική ευθύνη του δικαιούχου Community Energy River και ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε η Εθνική Μονάδα Συντονισμού Erasmus+ ΙΚΥ είναι υπεύθυνες για τη χρήση των πληροφοριών που αναφέρονται.
Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του δήμου!