Ένα όμορφο κλείσιμο για το πρόγραμμα «Η σχολική κοινότητα προστατεύει το κλίμα»

Με μεγάλη επιτυχία και πολλές αναμνήσεις το πρόγραμμα «Η σχολική κοινότητα προστατεύει το κλίμα» έφτασε στο τέλος του για τη φετινή σχολική χρονιά! Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, η ομάδα της Community Energy River υλοποίησε μια σειρά οκτώ βιωματικών εργαστηρίων σε τρία σχολεία της Αθήνας – συγκεκριμένα στο 4ο, 7ο και 8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου.

Στόχος του προγράμματος ήταν η ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας για τα ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και η ανάληψη δράσης υπέρ του περιβάλλοντος και της ενεργειακής δημοκρατίας. Και η μεγαλύτερη απόδειξη ότι καταφέραμε τον στόχο μας είναι οι σκέψεις που μοιράστηκαν μαζί μας οι μαθητές και οι μαθήτριες και εμείς με τη σειρά μας μοιραζόμαστε κάποιες από αυτές μαζί σας: 

“Θέλω να είμαι εδώ γιατί πιστεύω πως θα είναι πολύ ωραία και διαφορετικά.”
“Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους ανεξάρτητα αν είναι σωστή ή λάθος.”
“Κοίτα να δεις που στο τέλος θα καταφέρουμε να συνεργαστούμε.”
“Έμαθα πως αυτά τα μικρά πράγματα που δεν δίνουμε σημασία καταστρέφουν το περιβάλλον.”
“Η κλιματική αλλαγή τελικά συμβαίνει.”
“Είμαστε οι ποδηλάτες του κόσμου και θα τον σώσουμε από την κλιματική αλλαγή.”
“Είναι μια αλυσίδα οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης! Πώς έχουμε την απαίτηση από τους ηγέτες να κάνουν αλλαγές, αν δεν τις κάνουμε εμείς;”
“Ήταν ωραίο που μάθαμε πως να διαχειριζόμαστε την ενέργεια αλλά πιο ωραίο ακόμα που πήραμε μια κοινή απόφαση χωρίς να τσακωθούμε”
“Ήταν πολύ βιωματικό όλο αυτό με τους ρόλους, με την αναπαράσταση έμεινε στο μυαλό μας γιατί για να παρουσιάσουμε πρέπει πρώτα να καταλάβουμε.”
“Καταλάβαμε πολύ περισσότερο τις δυσκολίες. Στις ειδήσεις δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς νιώθει ο κόσμος ενώ εδώ το καταφέραμε.”
“Μήπως τελικά αυτές οι κοινότητες σώσουν όσους δεν μπορούν να πληρώσουν ρεύμα;”

* Το πρόγραμμα «Η σχολική κοινότητα προστατεύει το κλίμα» υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Heinrich Böll Stiftung Greece.